środa, 2 lipca 2014

Focha 42 od środka - niby to samo a jednak inaczej.



Było już o Focha 42 od strony ogródka – teraz pora na Focha 42 od wewnątrz. Wnętrze jest bardzo: przestrzenne, ciekawie zaaranżowane, przyjazne i ciepłe. Uwielbiam tamtejsze lampy zrobione z metalowych garnków i pokój zabaw dla dzieci (bardzo wygodny, jeżeli przyjdziemy zjeść posiłek z pociechami). 
Foscha 42, Błonia Kraków, restauracja włoska

Foscha 42, Błonia Kraków, restauracja włoska

Jako, że jest to restauracja popularna klientów jest zazwyczaj wielu i jest stosunkowo głośno – jednak nie na tyle głośno, żeby mi to przeszkadzało. Delikatnie przeszkadzający jest za to chaos panujący przy przyjmowaniu zamówienia: kto inny pyta o to, czego się napijemy, kto inny zbiera zamówienia zasadnicze, jeszcze ktoś inny dania podaje a w między czasie przewija się jeszcze kilka osób z obsługi. Skutnikiem tego do rachunku doliczono nam napoje, których nie było w naszym zamówieniu i których nie piliśmy, ale nie było komu tego zweryfikować czy potwierdzić – mały zgrzyt i nieporozumienie wyjaśnione – jednak dałoby się tego pewnie uniknąć.
Najważniejsze, że jedzenie jest dobre:)
Zamówiona przystawka: Carpaccio di manza – plastry polędwicy wołowej z parmezanem, rukola i kaparami – tak wyśmienite, że zniknęło przed sfotografowaniem :)
Dania główne
T: Trota al Forno – pieczony pstrąg w pesto z rucoli na fasolce szparagowej i młodymi ziemniakami. Wyglądał smakowicie i tak też smakował, mimo że biedy T. męczył się wyciągając z ryby ości (ha! Mówiłam: wybierz filet;) 
Foscha 42, pstrąg, młode ziemniaki, fasolka szpragowa

Ja; Canelloni con ricotta e spinaci – mocno serowe z wierzchu i ze słonawym sosem pomidorowym – nie mogę powiedzieć, że danie smakowało źle, ale mogło smakować lepiej (mniej słono np.)
Foscha 42, canelloni z serkiem ricotta i szpinakiem

Desery: Panna Cotta (czy T. nigdy nie znudzi się wybieraniem tego deseru wszędzie, gdzie tylko go serwują?) z musem malinowym – smakowita, ale jak może Panna Cotta może zaskoczyć smakiem?
Foscha 42 panna cotta

Natomiast torcik czekoladowy z kremem bananowym – bardzo ciekawy deser – zwłaszcza orzechowy spód. Wyjątkowo dobry.
Foscha 42, torcik czekoladowy z kremem bananowym

Mając więc możliwość porównania wrażeń ze spożywania posiłku zarówno na zewnątrz restauracji jak i wewnątrz stanowczo będę optować za wnętrzem, jednak jestem chyba nie dosyć obiektywnym sędzią, ponieważ spożywanie posiłków na wolnym powietrzu nigdy nie był moim hobby. 
Foscha 42, Błonia Kraków, restauracja włoska
Focha42, al. Focha 42, Kraków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz